alleWokrestaurants.nl

pizza bestellen
beste wijn onder een tientje
vermeld wokrestaurant gratis

Ontwerp nu je LOVE Amsterdam T-shirt

I love Amsterdam Tshirt and hoodie, custom hooded jacks and sweaters

 

Goedkoop Wokken, Gezond en lekker!

Wokken is gezond en lekker. Wokken is de methode van voedselbereiding in Azië. In een wokrestaurant worden heerlijke wokschotels voor je ogen op vakkundige en vaak spectaculaire wijze bereid. Je kunt meestal kiezen uit verschillende sauzen, die variëren in scherpte. Eet smakelijk!

 

Juist gebruik van je wok

Oosterse wokgerechten worden gebakken in olie. De Chinezen gebruiken meestal pinda-olie. Deze olie kan goed tegen de bak hitte en heeft een neutrale smaak. Ook een goede olie is zonnebloemolie. Deze is ook plantaardig en is ook vrijwel smakeloos.

Olijfolie voegt een uitgesproken smaak toe en is dus niet geschikt.

Een wok wordt in Indonesië ook wel wadjan genoemd. Er is weinig olie nodig. Het gerecht wordt klaargemaakt door snel omscheppen of wel roerbakken. De regel is heet bakken, weinig olie gebruiken en voortdurend en snel omscheppen.

Voorbereiding van je wok

Iedere wok (behalve een wok met anti-aanbaklaag) moet voor gebruik geprepareerd worden. Sommige woks moeten eerst geschuurd worden om de machineolie te verwijderen die de fabrikant heeft aangebracht. Dit is de ENIGE keer dat een wok geschuurd mag worden - tenzij u hem laat roesten. Schuur hem met een zacht schuurmiddel en water om zoveel mogelijk van de machine-olie te verwijderen. Droog hem dan af en zet hem op een lage pit. Voeg twee eetlepels olie toe en verdeel die met keukenpapier over de binnenkant van de wok tot het hele oppervlak licht bedekt is met olie.

Laat de wok 10-15 minuten zachtjes opwarmen en wrijf hem dan grondig uit met nieuw keukenpapier. Het papier zal zwart worden. Herhaal dit proces van inwrijven, opwarmen en uitwrijven tot het keukenpapier schoon blijft. De wok zal in gebruik donkerder en beter ingewerkt worden.

Wok schoonmaken

Een gebruikte of voorbereide wok mag niet meer geschuurd worden. Was hem alleen maar in schoon water zonder afwasmiddel. Droog hem goed, bij voorkeur door hem een paar minuten op een laag pitje te zetten, voor hem op te bergen. Dit moet voorkomen dat de wok gaat roesten. Maar als hij roest, schuur de roest er dan af met een zacht schuurmiddel en olie hem dan weer opnieuw.

 

Bakken

Als u voedsel in de wok gaat bereiden, moet hij eerst goed op temperatuur gebracht worden; dan pas de olie erin doen. Dat voorkomt aanbakken.

Het bakken in de wok verschilt met gewoon koken. U moet vanwege het snelle bakproces zorgen dat alle ingrediënten klaar staan.

Vlees en groenten moeten voorbewerkt zijn. Het vlees, indien nodig, marineren. De uien in ringen of gesnipperd.

De kruiden kunt u in de goede hoeveelheid in bakjes vast voor gebruik klaar zetten. Zo ook zout, peper, olie, citroensap.

Een goede voorbereiding is belangrijk, omdat de baktijden kort van duur (enkele minuten) zijn.